top of page
Search

Penasihat Kewangan Adalah Ibarat “Doktor” Peribadi Anda

By Wan Nur Syahirah Wan Mohamed


Perbezaan antara doktor dengan penasihat kewangan mungkin ketara dari segi luaran namun secara batinnya, konsep kedua-dua profesion ini lebih kurang sama. Bagi pendapat anda, mengapakah kedua-dua profesion ini sama-sama diperlukan dalam masyarakat. This article was originally published on MyPF.my.Tugas Seorang Doktor

Pesakit jumpa doktor, mengadu sakit bahagian mana. Doktor akan buat analisa dengan soalan-soalan yang berkaitan. Tanya sejarah pesakit untuk benar-benar faham keadaan dan masalah mereka. Doktor akan diagnos berdasarkan apa yang pesakit rasa dan bagitahu. Apabila sudah kenal pasti masalah, barulah doktor akan cadangkan ubat yang sesuai.


Ubat dan dos diberi hanya berdasarkan keadaan dan keperluan pesakit. Mungkin sakit yang sama dengan pesakit lain tapi ubat yang diberi perlu mengikut kesesuaian tubuh pesakit. Doktor juga akan beri nasihat yang baik, pesan pantang larang supaya kesihatan bertambah baik dan kekal sihat sepanjang masa.


Caj konsultasi akan dikenakan bergantung pada kes. Terpulang pada pesakit untuk dapatkan ubat di mana. Beli terus di klinik atau dapatkan di mana-mana farmasi.

Jika ada masalah yang lebih spesifik, pesakit perlu rujuk kepada doktor pakar yang spesifik kepada organ, komplikasi dan penyakit contohnya seperti pakar jantung, pakar sakit puan ataupun pakar kesihatan kanak-kanak. Masing-masing ada kepakaran dan kemahiran sendiri.
Tugas Seorang Penasihat Kewangan

Begitu juga dengan penasihat kewangan. Kami ibarat seorang doktor. Penasihat kewangan tidak akan terus cadang produk. Seperti doktor yang tidak terus beri ubat, tetapi diagnos kedudukan kewangan klien dengan membuat analisa terlebih dahulu. Lain orang, lain ubat dan keperluannya.


Banyak skop perancangan kewangan, contohnya:

  • Analisa pendapatan/aliran tunai

  • Pelaburan masa depan

  • Takaful/perlindungan pendapatan

  • Pengurusan hutang

  • Profil faraid

  • Cukai dan zakat

  • Perancangan harta/wasiat

Apa saja masalah, sudah tentu kita rujuk pada ahli bidangnya. Masalah kesihatan, doktor adalah ahlinya. Mereka diberi kepercayaan untuk buat keputusan bagi kita. Untuk sentiasa sihat, nasihat doktor perlu didengari.


Kalau nak sihat kewangan, carilah perancang kewangan berlesen. Rancang betul-betul duit supaya sihat wang dan selesa berpanjangan.


Cuma bezanya, jumpa doktor bila dah sakit tetapi jumpa penasihat kewangan tak boleh tunggu sakit kewangan. Kan lagi baik bila dapatkan nasihat sebelum timbul masalah.

Untuk mendapatkan rujukan kepada penasihat kewangan yang bertauliah, sila hubungi kami hi@wealthvantage.com.my.


Wan Nur Syahira graduated with a Bachelor in Accounting from University of Malaya. She has also obtained her Master Degree in Islamic Economics (Islamic Finance) from UKM. She is a qualified Islamic Financial Planner by Financial Planning Association Malaysia (FPAM) in collaboration with Islamic Banking & Finance Institute Malaysia (IBFIM). She attained professional designations of Licensed Financial Planner by Securities Commission and Financial Adviser Representative by Bank Negara Malaysia. Having been in the financial services sector since 2008, Wan Nur Syahira believes in providing holistic financial planning solutions for her clients from an independent point of view. She strives to create value and pursues the best practice for her clients. She is determined to value add to her clients through upgrading and learning from the industry experts.

282 views0 comments

Comments


bottom of page