Search

Kesihatan mental dan masalah kewangan sering berkait antara satu sama lain dan ia tidak semestinya disebabkan kos rawatan. Ketahui beberapa faktor kesihatan mental yang mampu mempengaruhi situasi kewangan.

Kesihatan mental sering dibincangkan sejak akhir-akhir ini terutamanya apabila pandemik Covid-19 yang melanda negara telah memaksa sebilangan rakyat untuk mencari alternatif pendapatan lain apabila mereka dibuang kerja dan hutang semakin bertambah kerana penutupan sektor ekonomi. Perkara ini menimbulkan tekanan dan keresahan kerana tidak mampu menyara diri dan keluarga.

Kajian turut menunjukkan bahawa isu kewangan dan masalah mental sering dikaitkan bersama. Ia juga mendapati bahawa individu yang mempunyai kemurungan adalah 3 kali lebih berisiko untuk terlibat dengan hutang. Kesihatan mental yang buruk juga boleh dikaitkan dengan tekanan kewangan. Berikut merupakan beberapa faktor mental yang boleh mempengaruhi kewangan anda:

#1.Hidup dirasakan tidak terkawal

Apabila anda merasakan kehilangkan kawalan untuk perasaan dan fikiran, dan mula merasakan bahawa hidup anda juga tidak terkawal – terutamanya jika ia melibatkan tahap kewangan diri.

Anda juga mungkin hilang harapan terhadap masa depan yang cerah. Siapa yang mahu menyimpan wang untuk kecemasan dan persaraan jika hidup dirasakan tidak terkawal. Anda mungkin merasakan bahawa satu perkara yang boleh dikawal adalah kemampuan untuk berbelanja bagi perkara yang diinginkan.

#2. Mengelak daripada masalah

Anda memerlukan fokus dan motivasi yang baik untuk menguruskan bil dan hutang daripada kad kredit yang sudah tertangguh untuk beberapa bulan. Selain itu, merangka bajet juga boleh mewujudkan keresahan dan sukar untuk menerima hakikat bahawa kewangan anda memerlukan bantuan. Anda akan terdorong untuk mengelakkan masalah-masalah tersebut jika berdepan dengan masalah mental.


#3. Terdesak untuk mendapatkan penyelesaian sementara

Apabila anda tertekan, anda akan melakukan apa sahaja untuk melepaskan diri daripadanya – walaupun ia boleh melukakan diri dalam jangka masa panjang. Ini juga menggalakkan tabiat ‘terapi dengan berbelanja.

Membeli sesuatu yang tidak diperlukan dan di luar kemampuan seperti kasut baru atau kereta baru, hanya boleh memberikan kepuasan sementara sahaja. Tetapi ia juga berpotensi untuk mewujudkan tekanan kewangan dalam jangka masa panjang.

#4. Keyakinan diri menurun

Kebiasaannya, situasi yang teruk menyebabkan keyakinan diri menurun. Dan, ia boleh menyebabkan anda cuba mengurangkannya dengan perkara yang berlebihan. Keyakinan diri yang rendah boleh meningkatkan keinginan untuk berbelanja dengan berlebihan contohnya jam tangan berjenama atau kereta yang harganya di luar kemampuan diri untuk menunjukkan bahawa diri anda berjaya.


#5. Tahap tenaga berkurang

Kekurangan daripada segi mental boleh menyebabkan kualiti tidur yang buruk, rasa letih yang berpanjangan dan tidak boleh fokus untuk menyelesaikan tugas-tugas yang diperlukan.

Kesemua ini menyebabkan anda sukar untuk berfikir bagaimana menyelesaikan hutang – dan menyukarkan untuk mengambil sebarang tindakan yang diperlukan. Dan anda juga sukar untuk merangka masa depan apabila kesihatan mental tidak berada di tahap yang sepatutnya.

#6. Luka lama menghantui diri

Apabila anda berasa sedih, minda anda akan cuba mengingati masa lain yang dengan perasaan yang sama – dan ia mungkin adalah titik buruk dalam hidup. Kebiasaannya, emosi yang terluka tidak mudah sembuh dan akan terbuka semula apabila kesihatan mental menjadi teruk.

Bagi kebanyakkan orang, ia boleh boleh mengubah tabiat kewangan mereka. Misalnya, seorang ayah yang pada masa mudanya tidak memperolehi perkara yang diingini kerana kemiskinan mungkin berbelanja boros untuk anak-anaknya bagi mengelakkan mereka mengalami perkara yang sama. Ataupun untuk individu yang merasakan dirinya tidak cukup baik mungkin akan mengambil pinjaman yang melebihi kemampuannya untuk mendapatkan perhatian yang diingini.

#7. Sukar untuk berfikir dengan baik

Adalah sukar untuk berfikir dengan baik terhadap masa depan kewangan jika kesihatan mental tidak berada pada tahap yang baik. Membuat sebarang keputusan, perancangan dan menguruskan situasi kewangan anda mungkin seperti berperang dengan sisi lain yang tidak mampu anda kalahkan.

Kesimpulan

Namun begitu, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk menguruskan kesihatan mental – yang mampu memberi kesan baik untuk kesihatan kewangan anda. Dapatkan tidur yang cukup, bersenam dan makan makanan berkhasiat, bergaul dengan mereka yang mampu menyokong anda, terlibat dengan perkara yang mampu menggembirakan anda dan memperuntukkan masa untuk menjaga kewangan seperti merangka bajet mampu memberikan kesan yang baik untuk psikologi diri. Jika anda sukar untuk membina kekuatan mental, dapatkan bantuan doktor psikologi. Anda boleh mulakan dengan berbicara dengan doktor untuk memastikan tiada sebarang penyakit fizikal. Setelah itu, bercakap dengan ahli terapi yang boleh membantu anda mengenal pasti strategi yang terbaik untuk kesihatan mental anda.

Apa yang akan anda lakukan jika berhadapan dengan tekanan akibat kewangan?

Oleh Muhammad Juraimi Judin


Berbelanja untuk gajet masih menjadi antara pilihan utama kini kerana hampir setiap aspek kehidupan memerlukan teknologi dan gajet untuk berhubung dan bekerja. Ikuti pengalaman perancang kewangan berlesen WVA, Juraimi Judin dalam membeli telefon bimbitnya.

Telefon. Ia adalah peranti (gadget) yang paling kerap digunakan oleh seseorang terutamanya orang dewasa. Pelbagai ciri terdapat di dalam telefon bimbit yang pada suatu ketika dahulu, kita perlukan beberapa jenis peranti untuknya seperti kalkulator, kamera, pemain muzik (ingatkah anda dengan Walkman?), malahan ia turut menggantikan surat khabar dan televisyen. Jadi tidak hairan jika ada yang begitu memilih telefon idaman mereka, hanya kerana mereka mahukan pengalaman telefon bimbit yang dapat memenuhi kriteria dan keperluan mereka.


Apabila telefon lama saya sudah habis tempoh sokongan oleh pengeluar telefon tersebut, saya rasakan berada dalam tekanan untuk mendapatkan telefon baharu. Kerana apa? Ianya bukan semata-mata disebabkan telefon tersebut sudah lama. Percaya atau tidak, telefon pintar yang saya gunakan sekarang ialah telefon ketiga yang dibeli sejak 2014 (tidak termasuk telefon pintar Blackberry yang dibekalkan oleh bekas majikan saya pada 2010). Telefon yang saya gunakan sebelum ini ialah BenQ F5 (2014 – 2016) dan Xiaomi Mi 5 (2016 – 2020).


Saya sudah melanjutkan tempoh penggunaan Mi 5 tersebut secara sendiri melalui penggunaan sistem (ROM) custom (sokongan kemaskini sekuriti terakhir oleh Xiaomi pada Disember 2018, tetapi saya menaiktaraf sistem operasi pada tahun 2019). Faktor utama yang membuatkan saya rasa perlu untuk menukar telefon ialah sokongan kemaskini sekuriti yang tidak lagi diberikan oleh pihak pengeluar, jadi jika saya terus gunakan telefon lama yang sudah di luar sokongan, ini mungkin menyebabkan telefon tersebut terdedah kepada bahaya keselamatan termasuk digodam dan ketirisan data serta mungkin menyebabkan kehilangan wang!


Perkara wajib yang saya lakukan dalam membuat sebarang pembelian peranti termasuk menimbang tara fungsi yang saya perlukan dan gunakan hampir setiap masa, dan juga sokongan kemaskini sistem operasi serta sekuriti oleh pihak pengeluar. Saya agak memilih telefon kerana ia bukanlah dipakai untuk tempoh yang sekejap, dan saya bukan seorang yang suka menukar telefon secara kerap kerana berasa leceh apabila melibatkan pemindahan data dan penetapan kali pertama untuk semua aplikasi yang digunakan pada telefon baharu.


Bagaimana Saya Merancang Pembelian


Ketahui nilai yang anda mahukan


Adakah anda rasa telefon melebihi RM5,000 baru dikira mahal? Atau sebarang telefon bernilai lebih RM1,000 sudah meletupkan minda anda? Ini adalah sesuatu yang sangat subjektif pada setiap orang.


Bagi saya, nilai itu perlu diukur dengan berapa lama sokongan kemaskini sistem dan sekuriti yang diberikan oleh pengeluar. Sebagai contoh, jika telefon berharga RM5,000 tetapi sokongan yang diberikan oleh pengeluar selama 5 tahun, ini bermaksud nilai telefon tersebut ialah RM1,000 setahun. Berbanding telefon bernilai RM3,000 tetapi sokongan hanya selama 2 tahun, ini bermaksud nilai telefon ini lebih mahal berbanding telefon RM5,000 iaitu RM1,500 setahun.


Hijau atau kuning? (Baru atau lama? atau import?)


Sekiranya anda terbuka untuk memilih telefon terpakai atau telefon import, anda mempunyai lebih banyak pilihan. Namun bagaimana anda mahu menilai sama ada ia adalah pembelian yang berbaloi?


Saya merujuk semula kepada perkara pertama di atas – ia bergantung kepada sokongan yang diberikan oleh pengeluar. Misalnya:


Telefon X dilancarkan pada Januari 2022 bernilai RM3,000, dengan sokongan kemaskini sistem & sekuriti selama 3 tahun (berakhir Disember 2024). Anda sedang berkira-kira untuk membeli telefon tersebut pada Julai 2022. Secara kiraan mudahnya, telefon tersebut akan susut nilai pada kadar RM83.33 sebulan (RM3,000 bahagi 36 bulan), dan pada Julai 2022, telefon itu bernilai RM2,500 (RM83.33 kali 6). Jika terjumpa telefon X tersebut pada harga tersebut, ia boleh dianggap sebagai harga yang munasabah. Ia dengan anggapan bahawa nilai telefon tersebut jatuh ke nilai RM0.00 pada Disember 2024. Pada waktu itu, sebarang nilai yang ditetapkan penjual boleh dikira sebagai bonus untuk mereka. Namun, kita perlu berfikir sebaiknya samada kita perlukan telefon yang sudah mempunyai sokongan kemaskini oleh pihak pengeluar (berkaitan dengan sebab yang saya nyatakan di awal artikel ini).


Kenali jenama mengikut fungsi


Jika anda melakukan kajian, anda akan mendapati bahawa setiap model dibina dengan 1 atau 2 fungsi yang dicanangkan sebagai fungsi utama telefon tersebut. Untuk lakukan perbandingan ini, kita patut meneliti apakah fungsi yang kita sangat perlukan atau hargai. Ini kerana tiada sebuah telefon yang all-rounder atau memenuhi kesemua kriteria. Sebagai contoh, jika anda mahukan mesra pengguna, mungkin telefon berjenama buah itu sesuai dengan anda. Atau jika anda mahukan telefon yang tidak perlu dicaj setiap masa, anda perlukan telefon dengan kapasiti bateri yang besar. Atau jika anda seorang yang sangat menghayati gambar dan mahukan gambar yang diambil cantik setiap kali butang shutter ditekan, anda perlu lihat ulasan-ulasan atau rating yang diberikan dalam bahagian ini.


Bagi saya, laman web seperti GSMArena.com dan DXOMARK.com perlu menjadi sahabat baik anda sewaktu membuat pemilihan telefon.


Jangan terburu-buru


Ini adalah nasihat yang biasa. Kerana anda akan menggunakan telefon ini untuk beberapa jam sehari dan melakukan pelbagai perkara dengan telefon ini (mungkin juga telefon ini sebagai alat untuk anda jana pendapatan!), amat penting bagi kita menilai betul-betul sebelum membuat keputusan. Kecuali anda seorang peminat gajet yang suka menukar dan mencuba telefon baru, dan anda tidak kisah untuk memindah data serta melakukan tetapan pada telefon baru, dalam kes ini anda mungkin dikecualikan.


Telefon Apa yang Saya Gunakan?


Saya sedang menggunakan Google Pixel 4XL. Ia adalah telefon import keluaran Google yang tidak terdapat di Malaysia dan tidak mendapat sokongan rasmi daripada Google di Malaysia. Namun ia masih mendapat sokongan kemaskini sistem dan operasi selama 3 tahun (berakhir Oktober 2022). Saya memilih telefon ini kerana sokongan kemaskini yang lama (3 tahun berbanding 2 tahun pada kebanyakan telefon Android), dan juga harga yang kompetitif berbanding harga dan nilai yang diberikan oleh kebanyakan pengeluar lain.


Nasihat Kewangan Kepada Rakyat Malaysia


Perkara yang paling penting adalah mengetahui status kewangan anda secara menyeluruh (in and out). Perlu ambil tahu jumlah yang masuk dan jumlah yang keluar terutamanya untuk perbelanjaan yang besar. Hal ini kerana kebanyakan orang tidak memantau perjalanan wang mereka dan akhirnya tidak tahu apa yang perlu dibuat. Jika anda mahu dapatkan bantuan Perancang Kewangan (yang berlesen ya), mereka memerlukan data-data menyeluruh ini sebelum membuat sebarang analisis lanjut. Jika anda boleh membantu mereka dengan maklumat ini, mereka boleh membantu anda dengan lebih cekap dan efisien.


Pastikan juga anda mempunyai tabung kecemasan yang boleh digunakan untuk sebarang tujuan kecemasan, seperti yang selalu disarankan selama 6 bulan untuk diri sendiri atau 12 bulan untuk perniagaan (perlu asingkan antara kewangan peribadi dan perniagaan jika anda mempunyai perniagaan – tidak kira sebagai pendapatan utama atau pendapatan sampingan).


Jadi, telefon apa yang anda sedang intai untuk telefon seterusnya?


About the author

Juraimi started working at Khazanah Nasional Berhad before being seconded to TalentCorp in 2011 under IT Project Management Office (ITPMO). Prior to joining Wealth Vantage Advisory Sdn Bhd (WVA), Juraimi has been advising clients in the area of IT & Management Consultancy since 2015. Now, he is a licensed financial planner and Chief Technology Officer with WVA.

Masalah kewangan boleh menyebabkan seseorang mengalami tekanan emosi dan mental kerana gaya hidup mereka yang terjejas. Ketahui beberapa cara untuk menguruskan tekanan kewangan anda.

Tekanan kewangan adalah bebanan terhadap emosi yang disebabkan oleh kewangan. Sesiapa sahaja boleh mengalami tekanan kewangan ini, namun ia mungkin lebih kerap terjadi dalam isi rumah yang berpendapatan rendah. Tekanan kewangan boleh berpunca daripada tersekat di dalam hutang, berpendapatan rendah, belanja menguruskan anak-anak ataupun membina keluarga bersama pasangan yang tidak bijak dalam pengurusan wang.


Jika anda boleh mengurangkan tekanan kewangan diri, anda mampu memberi fokus terhadap situasi kewangan diri. Berikut merupakan beberapa cara untuk mengurangkan tekanan kewangan dan lebih mudah untuk berfungsi bagi urusan seharian.

#1. Kenal pasti Masalah Kewangan Anda


Tiada siapa yang lebih mengetahui tentang situasi kewangan berbanding diri anda sendiri. Tanya diri anda, mengapa anda mengalami tekanan kewangan? Adakah disebabkan corak perbelanjaan? Adakah anda ketagih berbelanja? Tidak dibayar sepatutnya dalam pekerjaan? Adakah anda berbelanja melebihi kemampuan? Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan tekanan kewangan. Ia seperti penyakit; kenal pasti sebab dan anda boleh mengetahui penawarnya.

#2. Fahami hutang sedia ada


Jika anda mempunyai hutang kad kredit, bil yang tidak berbayar atau berhutang dengan orang lain, selesaikannya terlebih dahulu. Selain itu, berhenti menggunakan kad kredit anda jika hutang yang ada sudah sedia banyak. Jika anda mempunyai hutang pinjaman pendidikan, kenal pasti bagaimana untuk menyelesaikannya. Menjadi bebas hutang adalah antara cara untuk mencapai kebebasan kewangan. Melalui cara ini, anda tidak perlu bimbang dan boleh tidur dengan tenang pada waktu malam apabila ia menjadi lebih terkawal. Lebih cepat anda membayar hutang, lebih pantas anda bebas daripada kekangan kewangan dan mengurangkan bebanan terhadap kesihatan mental anda.

#3. Cipta Bajet yang Sesuai


Kendalikan kewangan anda dengan mengutamakan keperluan harian. Jika anda perlukan catatan dalam bentuk jurnal atau dokumen, gunakan dengan sebaiknya. Berikut merupakan contoh senarai perbelanjaan yang boleh digunakan dalam bajet anda.


Pendapatan Bulanan: RM9,000


Perbelanjaan bulanan:

 • Pinjaman bank/sewa: RM1,000

 • Cukai: RM1,100

 • Insuran: RM200

 • Bayaran bulanan kereta: RM500

 • Hutang kad kredit: RM600

 • Bil Elektrik: RM100

 • Gas untuk memasak: RM35

 • Bil air: RM70

 • Bil telefon: RM80

 • Barangan dapur dan makanan: RM600

 • Perubatan: RM500

 • Perbelanjaan lain: RM1000

 • Selebihnya untuk simpanan

Membuat bajet (walaupun ringkas) membolehkan anda menetapkan had dalam berbelanja. Jika anda mempunyai lebihan wang, elakkan untuk menggunakannya dengan banyak. Adalah lebih baik mempunyai simpanan daripada kesempitan wang kerana membeli barangan yang tidak diperlukan.

#3. Cari sumber pendapatan tambahan


Jika anda rasa mustahil untuk mendapatkan pekerjaan dengan gaji yang lebih tinggi terutamanya semasa pandemik, anda boleh membuat kerja sampingan. Bergantung kepada hanya satu sumber pendapatan mungkin sukar terutamanya jika gaji anda jatuh di bawah gaji minimum. Tetapi, di samping berusaha untuk menambahkan pendapatan, pastikan kesihatan anda terjaga dan tidak memaksa diri untuk bekerja.

#4. Berbincang dengan keluarga


Beban kewangan adalah sesuatu yang tidak boleh disimpan oleh diri sendiri terutamanya jika anda mempunyai tanggungan seperti anak-anak atau ibu bapa. Duduk dan berbincang bersama mereka untuk situasi anda. Terangkan kepada anak-anak anda secara tenang tentang keadaan semasa dan mengapa tiada permainan baru atau gajet yang boleh dibeli buat masa kini. Berbincang juga dengan pasangan tentang bagaimana untuk menguruskan perbelanjaan rumah.


Berbincang dengan ahli keluarga bukanlah mudah, terutamanya jika anda adalah seorang yang berdikari, tetapi percaya atau tidak, ia mampu memberikan anda sokongan emosi (jika bukan kewangan). Anda tidak boleh menyimpan semua emosi tersebut kerana ia akan memberi impak kepada kesihatan mental


Lebih awal anda mendapatkan pertolongan untuk masalah anda, lebih cepat ia dapat diselesaikan.


#5. Dapatkan Nasihat Profesional


Terdapat pelbagai organisasi, kumpulan sokongan dan agensi kewangan yang menyediakan kaunseling percuma untuk menghadapi isu kewangan.

Antara agensi yang terlibat adalah Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) yang bertanggunjawab memberikan program pengurusan kredit untuk membantu individu terkesan mengawal semula kehidupan akibat bebanan kredit. Info tentang program pengurusan kredit boleh didapati di sini.


Selain itu, anda juga boleh mendapatkan khidmat perancang kewangan berlesen untuk mengetahui situasi kewangan semasa dan bagaimana menguruskan kewangan anda secara holistik.

#6. Pengurusan tekanan


Belajar bagaimana untuk menguruskan tekanan, dan cuba untuk tidak terlalu berfikir tentang masalah anda. Jaga kesihatan fizikal: makanan seimbang, tidur yang cukup, tidak bekerja terlalu kuat dan bersenam.


Kesihatan fizikal juga boleh memberi kesan terhadap kesihatan mental anda, jadi pastikan ia terjaga dan tidak jatuh sakit. Selain itu, belajar untuk mengawal tekanan melalui teknik bertenang, bernafas secara dalam dan cuba berfikiran positif. Jika anda terus berkerut dan muram, ia tidak akan mengurangkan tekanan sedia ada.

#7. Dapatkan khidmat kaunselor atau doktor psikologi


Apabila situasi kewangan anda memberikan impak yang buruk terhadap kesihatan mental, dapatkan bantuan pakar kesihatan mental dengan segera. Anda tidak perlu menerangkan secara tepat tentang situasi kewangan anda tetapi berkongsi apakah yang anda rasakan pada masa ini sehingga ia menganggu kehidupan harian.

Berbicara dengan kaunselor kesihatan mental tentang fikiran dan perasaan anda sekurang-kurangnya boleh memberikan saluran yang baik untuk meluahkan perasaan.


Antara agensi yang menawarkan bantuan psikologi secara profesional seperti TheHelpTalk yang menawarkan platform untuk berhubung dengan pakar psikiatri melalui platform elektronik.


Talian hayat seperti The Befrienders adalah organisasi bukan kerajaan yang menawarkan bantuan sokongan emosi secara percuma untuk 24 jam.

Kesatuan Kesihatan Mental Malaysia turut menyediakan khidmat kaunseling melalui talian 03-2780 6803 untuk berbicara tentang sebarang masalah emosi dan mental dengan pakar psikiatri yang bertauliah. Mereka turut menawarkan subsidi kewangan untuk membolehkan individu terkesan bagi mendapatkan terapi dan sokongan emosi.

Kesimpulan


Sebagai manusia, kita tidak akan terlepas daripada mengalami tekanan emosi dan mental disebabkan cabaran dan masalah yang berlaku. Selain berusaha untuk menguruskan kewangan dengan lebih baik, pastikan anda mendapatkan nasihat dan panduan daripada kaunselor atau perancang kewangan tentang kaedah terbaik untuk menguruskan emosi dan kewangan anda. Jangan menyimpan masalah secara berseorangan kerana ia akan memberikan impak yang buruk terhadap mental dan emosi anda.


Bagaimanakah anda menguruskan kesihatan mental semasa menghadapi sebarang kesulitan kewangan?